Rugsėjo 27 diena
Pažaislyje, Monte Pacis svetingumo komplekse
Sveiko maisto parodoje-konkurse dalyvavo 7 komandos, iš kurių dvi buvo Žolinčių akademijos, tai Eligijos Suchockienės ir Aldonos Širmulienės. Abi šeimininkės išsiskyrė išradingumu, patiekalų skoniu ir sveikumu. Komisija buvo maloniai nustebinta jų darbo rezultatais.
Eligija Suchockienė pirmiausia vadovavosi tuo, kad patiekalai būtų sveiki: veganiški, be riebalų, be cukraus, be gliuteno, kad nebūtų per daug ingridientų ir kad jie kuo labiau derėtų tarpusavy. Gardino lietuviškas lauko daržoves laukinėmis žolelėmis ir daigintomis sėklomis. Tradicinius patiekalus pateikė šiuolaikiškai ir sveikai. Ypatingo dėmesio iš komisijos sulaukė „Daigintų grikių žaliaskarė “samanose“. Tai iš daigintų grikių tešlos pagamintas eglės formos saldumynas, puoštas medaus ir eglės spyglių užpilu ir lapinių kopūstų traškučiais.
Aldonos Širmulienės stalas pasižymėjo kuklumu ir dideliu dvasingumu. Ponia Aldona su mergaitėmis parodė labai gražų ir jaudinantį prisitatymą, kuriame net dalyvavo tikras laumžirgis. Kiekvienas patiekalas pasižymėjo natūraliu skoniu ir išradingumu. Ir kaip sakė pati p. Aldona : „Svarbiausią vietą ant stalo turi užimti Šventasis raštas.“ Labiausiai komisiją nustebino džiovintas obuolys su čiužutės ir dilgelių sėklomis.
Šventės metu vyko Žolinčių akademijos edukacija, kurią vedė M. Lasinskas ir V. Vedlūgienė.
V. Vedlūgienė pristatė patiekalus tema „Šeimos stalui – skonių įvairovė“. Labai norisi pristatyti vieną derlingiausių daržovių ir pasidalinti receptais, nes kaip matyti iš žmonių kalbų jie kone mažiausiai ją naudoja. Buvo pateikti labai paprasti, bet ne prasti 4 receptai, kurie nustebino visus. Pirmas patiekalas buvo skirtas mamytėms – tai šviežių kopūstų ir šviežio moliūgo salotos su liucernos ir brokolių daigais, laukinėmis džiovintomis žolelėmis ir maltomis moliūgo sėklomis, antras patiekalas tėveliui – tai aštri užtepėlė iš moliūgo, paprikos, čili ir kitų daržovių, tečias patiekalas buvo skirtas vaikeliui – tai moliūgų, bananų ir avižinių dribsių sausainiukai, o ketvirtas patiekalas močiutei – tai trinta moliūgų sriuba. Edukacija susilaukė didžiulio dėmesio, daug kas buvo maloniai nustebę, kad tiek skirtingų, skanių ir sveikų patiekalų galima pagaminti iš moliūgo.
Vilija Vedlūgienė, Žolinčių akademijos lektorė,
sveikos mitybos konsultantė
Eligija Suchockienė pristato savo valgius komisijai.
O komisija ją įvertino aukščiausiu balu ir ji tapo Šeimininkių šeimininke.
Pereinamoji statulėlė ir vėl pasiliko pas žolinčius.
Šv. Agotos skulptūrėlė kviečiuose kvietė visus atėjusius prisiliesti prie duonos, pasninko, bendrystės...
Konferenciją atidaro Eligijus Valskis
Angelai tarsi sustingo nuo širdžių šilumos, kurią kiekvienas spinduliavotme.
Trimitininkas Giedrius Labanauskas sveikina šeimininkes
Komisijos verdiktas šeimininkėms...
Nuostabi žolinčių Širmulių šeimynėlė, kuri kasmet dalyvauja konkurse ir vis laimi.
Žolintė Eligija Suchockienė (kairėje) tapo Lietuvaitės šeimininkės 2015 nugalėtoja.
2014 metų laureatė Marija Striaukienė perduoda pereinamąją statulėlę.
Padėka UAB "Kartenos naminė duona" šeimininkui Dariui Gaučiui už edukaciją "Naminė duona su pluta"